Надежда за българската анимация

Share on Facebook

Българската анимационно кино никога не се е радвало на кой знае каква популярност у нас, макар изключения да не липсват.  В съзнанието на българина при думата анимация моментално изниква класиката на Доньо Донев от 70те и 80те години на миналия век Тримата глупаци.

Дълги години масовия зрител не беше дори чувал за каквато и друга анимация от родното производство, а и едва ли се е интересувал. Последно време обаче това се промени. Първа крачка направи сатиричния уеб сериал Българ на Неделчо Богданов. Успехът бе толкова голям, че франчайзингът се разрастна до пълнометражен филм, книги-игри, тениски, чаши и какво ли още не. Успехът бе последван и от други проекти от подобен тип като набиращия все по-голяма популярност Златната ябълка, който предстои да излезе.

Денят на кървавите венци обаче няма нищо общо с който и да е от изброените до тук филми. Това е поетичен разказ за мъката и трудностите, които срещаш, бидейки човек на изкуството в България. Историята е тежка, а тонът – сериозен. Място за хумор тук няма. Това не прави филмът ни най-малко скучноват или сух. Напротив – историята те повлича, а красивите картини оживяват пред теб. Гласът зад кадър на Леонид Йовчев допълнително допринася за тягостната атмосфера. Не знам дали е правилно, но бих определил филма жанрово като нео-ноар заради деформираната мрачна картина на днешния свят.

262

За техническо естество не мога да кажа кой знае какво, защото не разбирам от анимация и техники за направата им, но знам, че ми харесва. Още в началото на екрана излиза надпис, че всичко е нарисувано на смартфон. Решение, което със сигурност привлича зрителите чрез своята ексцентричност по подобие на превърналия се в сензация на Сънденс Tangerine само защото е заснет с айфон. Не начинът на създаване обаче, а крайният резултат е важен, а тук той е великолепен. Самата визулизация е повече от атрактивна и интересна. Историята е не просто пресъздадена, но и допълнена чрез движещи се контури, които постоянно се променят.

263

Гледайте Денят на кървавите венци! Със сигурност ще бъдете изумени, защото до сега не сте виждали каквото и да е, което прилича по какъвто и да е начин на него. Макар историята да е тежка и натоварваща, тези пет минути със сигурност ще обогатят ежедневието ви. А ако ви е харесал, в което не се съмняваме, ние екипът на NoBlink! сме ви подготвили много скоро друг шедьовър на автора Димитър Димитров – Анимитер, при това отново в колаборация с Леонид Йовчев. #НеМигайте пред българското кино, защото покрай скучноватите и монотонни продукти от време на време то създава и такива произведения. Приятно гледане!

264
Всички фестивални отличия и награди на филма

Междувременно, ако сте жадни за качествената анимация, може да хвърлите око на още един филм в нашия портал – Аквариум – малки трансформации. Двата филма са много различни, като единствено анимационният жанр и високото качество ги обединяват, но за Аквариума ще говорим някой друг път.

Пламен Маринов