Бате Николай в оптимистична приказка за самотници в най-магнетичния сезон

Share on Facebook

2Всички в България познават Николай Николаев или Бате Николай. Култовият за поколения деца актьор е един от малкото хора в държавата ни, които само с един поглед могат да тe заразят с позитивизъм и добро настроение. За жалост, родната простотия не подмина и тази светла личност и съвсем скоро той бе пребит при въоръжен обир с цел да бъде отмъкната от него някоя и друга стотинка.

Много може да се говори за този човек, който до много скоро без заплащане ходеше да разведрява с представление и игри болните деца в „Пирогов“.

1

Същият този Николай Николаев играе главната роля във филма „Коледата на една кукла“ на Дико Бочуков („The Needle”). Героят му е самотен изобретател на кукли, от който струят същата тази топлота и доброта като при Бате Николай. До голяма степен тук той е себе си или поне пресъздава собствената си душевност.

Коледа е странно време на годината. Това е най-магнетичният период, в който дори и скептиците са склонни да приемат, че се случват чудеса. Навън прехвърчат снежинки, а цялото семейство се е сгушило около камината и си раздават подаръци един на друг. Не далеч от тях обаче, зъзнейки в студа и чакайки чудото, самотните хора осъзнават, че си нямат никого, а мечтите им са просто една илюзия.

2

По това време на годината се развива и действието на самотния майстор на кукли, който загубва единствения си спътник в живота – куклата, която сам е удохотворил. Започва едно приключение, в което куклата сменя своите притежатели, а нейният създател не спира да тъгува по липсата ѝ. Случката е на пръв поглед тъжна, но зареждаща с оптимизъм. Преплитат се теми като самота, приятелство, връзка между поколенията, преходност на изкуството, връзка творец-творение. Историята е разказана стегнато и без каквито и да е излишни елементи, като в същото време действието протича бавно и ни позволява напълно да съпреживеем света на забравения творец.

3

Бавното действие обаче в никакъв случай не означава мудност. Атмосферата трябва да бъде усетена, ние трябва да се потопим в нея, а за това се изисква време. Също както в „The Needle”, стилистиката е едно от най-силните оръжия, които Дико Бочуков използва. Филмът отново е ням, но по един нов и съвременен, при това доста артистичен, начин, който изобще не прилича на филмите от началото на миналото столетие. Надписите излизат от пишещата машина на твореца. Кадрите са богато украсени с много детайли по тях, всеки от които със символно значение, а музиката изцяло контролира емоциите ни. Всичко напомня на една много прецизно изкомпозирана симфония.

4

Дико Бочуков трябва да бъде поздравен за изключително успешния кастинг, в който не само Бате Николай, но и всеки един епизодик е сякаш роден за ролята си. Всички те играят по изключително специфичен за стилистиката на филма леко театрален начин. Ще вметна, че за кратко ще видите един емблематичен за софийските улици коминочистач.

5

„Коледата на една кукла“ е интересен, оригинален и новаторски филм – всичко, от което българското кино в момента се нуждае. Той не се прехвърля на две, на три, за да убиеш време. Това е силно меланхоличен филм, на който трябва да отделиш цялото си внимание и усетиш на сто процента. На фона на студеното време навън, тези по-малко 15 минути със сигурност ще стоплят душата ви. Ние, екипът на NoBlink! ви обещаваме да продължим да намираме такъв тип творения и междувременно ви пожелаваме приятно гледане. Филмът ще бъде достъпен в портала ни от 7.10.2016.

Пламен Маринов