Магичния свят, в който се опитваме да надебелеем здравословно

Share on Facebook

Може ли липсата на гравитация да промени човешката ни същност и стремежи?

Границите допустимо тегло, в които „трябва“ да се впишем, са една от темите, на които хората винаги са обръщали внимание. Не мога да се върна назад във времето, за да преценя дали в момента е пикът, или просто винаги човечеството е стигало до крайности. По-скоро съм склонен да се съглася с второто – моделите, към които се стремим, се сменят, но не и страстта, с която го правим. Тъжното е, че това се случва не толкова за собственото ни здраве, а заради начина, по който изглеждаме в очите на другите. Грижата за тялото и тонуса ни не са лошо нещо, но суетата е.

2

Интересен поглед към тази повече от сериозна тема е направил Кеворк Асланян във филма си „Как да надебелеем здравословно?“. Като помощни средства той е използвал солидно количество интелигентен хумор и щипка магически реализъм. Главният герой Константин (Ованес Торосян) е изключително кльощаво момче, имало нещастието да попадне в свят, където гравитацията почти не съществува. Константин е толкова слаб, че излезе ли извън апартамента си, полита. Интересен момент от филма са начините, по които се опитва да преодолее това.

3

Той обаче има друга по-важна цел – да свали пълничкото момиче, което вижда през прозореца. Както сами се досещате, в този безтегловен свят идеалите са обърнати и хората се стремят да бъдат колкото може по-дебели. Такава мисия поема и нашият герой без да се замисли ни най-малко за здравето си.  Единственият му стремеж е да спечели девойката, която има щастието да притежава еквивалента на толкова идеализираните в нашия свят пропорции 90/60/90.

4

Кеворк Асланян е успял да изгради автентичен илюзорен свят. Още с първите секунди ние приемаме законите в него и се съгласяваме с тях. Границите между реалност, мечта и сън се размиват. Ясно личат влияния от автори като Жако Ван Дормел, Жан-Пиер Жьоне и Дейвид Линч без обаче и дума да става за плагиатство. Тази щура комедия със сигурност не прилича на нищо, правено до сега в България. Уникален и различен са най-точните думи, с които може да го характеризираме.

5

За щастие, историята не страда ни най-малко от тази наистина красива опаковка. Разказът е дълбок и увлекателен, а героите са повече от интересни. Макар да се е захванал с много сериозна тема, филмът е изключително приятен за гледане и зарежда зрителите с позитивизъм. Ние, екипът на NoBlink! дори няма да ви приканяме да гледате „Как да надебелеем здравословно?“, защото знаем, че ще го направите. Отпуснете се и #НеМигайте 22 минути! Гарантираме ви, че няма да усетите как са се изнизали толкова бързо. Филмът ще бъде наличен в портала ни от 16.00 на 21.10.2016г.

Пламен Маринов