В необятността на живата природа

Share on Facebook

Мястото, където се сливаме с вечността

Животът след смъртта е тема, занимаваща хората от най-дълбока древност. Любопитството ни ни кара да искаме да научим това, което не можем, като за това спомага вроденият ни страх, че след няколко години всичко ще приключи. Тази тема си е избрал и режисьорът и сценарист на „Сянката“ Нено Маринов.

shadow2
Нищожността ни пред необятното

Тук виждаме един типичен объркан представител на забързаното ни общество, решил да се абстрахира от всекидневните си проблеми чрез уединение с природата. Той се запътва сам сам самичък, нарамил раницата си, към планинска хижа високо горе в Балкана. Коя точно няма значение, но една от трудно достъпните. На път за целта си, обаче се препъва в една скала, след което загива. Само той обаче не разбира това и продължава да се шляе нагоре. Какво друго се случва няма да ви издавам, за да не „спойл-на“, както е модерно да се казва, но не очаквайте кой знае какви изненади.

shadow3
По пътя си главният герой среща мистериозна дама. Коя е тя и каква е нейната роля? За да разберете, гледайте филма?

На пръв поглед нищо интересно. Какво тогава привлече нас, екипът на NoBlink!, към него? Коя беше магията, която ни спечели? Атмосферата, магнетичната атмосфера! Природата тук и начинът, по който е заснета, говорят много повече и разказват по-добре от всяка една дума или действие, идващи от героите. Разказът върви бавно, а ние съзерцаваме планината и виждаме колко малки сме пред вечността. За въпросната „медитация“ спомага и музиката на Стоян Руменин и Балкански. Тръгнах да я описвам с думи, но това е невъзможно, трябва да бъде чута. Този филм не се гледа, не се и разказва, той се усеща. За да бъде разбран, човек има нужда от сърце и чувства. Не толкова добре структураната драматургия и не особено органичният диалог остават дребни кахъри. Добре е обаче в следващ филм те да бъдат изгладени. Личи си, че целият екип са страхотни професионалисти и работят на много високо ниво. Сигурен съм, че ще го направят.

shadow4
Дори и в планината, всекидневните проблеми продължават да преследват главния герой.

Аз самият си признавам, че имам специално отношение към този филм поради любовта си към точно тази част на Стара Планина, в която е заснет – Централния Балкан. Умолявам ви, хвърлете му един поглед! Дори нищо в него да не ви хареса, двайсетминутното съзерцаване на природните ни красоти ще ви одухотвори и ще се чувствате по-пълноценни след това. Хубава ни е природата и не можем го да отречем. Сигурен съм, че ще останете доволни. Ние, екипът на NoBlink!, ви пожелаваме приятно гледане.

Пламен Маринов