Честит рожден ден, Тео Ушев!

2„Български аниматор с кандаски филм – номиниран за „Оскар“!“

Вече цяла седмица коментарите за Тео Ушев, интервютата с Тео Ушев и фейсбук статусите за Тео Ушев не спират. От всички, които чухме, особено симпатичен ни стана един: „Добре, че беше тази номинация, за да разберат хората кой е Тео Ушев…“

КОЙ Е ТЕО УШЕВ

Най-добре вижте сами, в тази прекрасна визитка на аниматора, подготвена от NFB – Националния филмов борд на Канада.

И понеже за един творец най-добре говори изкуството му – запознайте се с Тео на неговата страница. А накратко…

Тео Ушев е роден на днешния ден, преди 49 години в Кюстендил. Следва в Пловдив, а после и в Националната художествена академия, след което се утвърждава у нас с уменията си по плакат и дизайн. Дотогава никога – нито с лявото, нито с дясното си око, не вижда себе си като филмов артист. Преди близо 18 години обаче заминава в Канада и… Канада го вижда. Не остава сляпа за таланта му на аниматор. На страницата на NFB – Националния филмов борд на Канада, можете да видите всички филми на Тео Ушев, подкрепени от Борда. А после можете и да хвърлите едно око – по избор, а може и двете – на впечатляващата им база данни със, внимание, 2249 (!) режисьори и техните филми с NFB, част от които съвсем свободно можете да гледате от България.

„Сляпата Вайша“
с лявото око – в миналото, с дясното – в бъдещето, никога тук и сега

Все още, разбира се, няма как да гледате свободно филма онлайн. Можете обаче:
– да се потопите в оригиналния разказ на Георги Господинов – в книгата „И други истории“ (която си заслужава да бъде прочетена цялата) и в онлайн портала на в-к „Култура“, който публикува разказа още преди година, с премиерата на филма на Берлинале.
– да надникнете „зад кадър“, защото историята за това, как се ражда на екран „Сляпата Вайша“, е приказка сама по себе си – прекрасно разказана от Cartoonbrew.

Някъде иззад стените на замък от 13-ти век в абатството Фонтевро във Франция, Тео Ушев започва работа по „Сляпата Вайша“. Визуалният стил на филма е вдъхновен именно от атмосферата там, където попада като одобрен участник в едномесечната творческа резиденция за аниматори на Фонтевро. Можем само да си представяме какво богатство за сетивата е да създадеш филм на такова място… Особено ако вярваш, че „всеки кадър е произведение на изкуството“, както смята Тео Ушев. От това, което четем за „Сляпата вайша“, Тео ни звучи още като човек, който вярва в детайлите – от двата формàта, в които е изграден филма, през душевността на наратива, до внимателното използване на 3D технологията. По всичко изглежа, че 8-минутната анимирана история на Вайша е сътворена с много мисъл и любов и, честно, вече нямаме търпение да я видим, за да се убедим сами в това.

И макар че филмът е канадска продукция, а не българска, ние тук се радваме за теб, Тео! Защото и талантът, и кръвта стоят по-високо от парите, колкото и да са важни (включително в изкуството). В този смисъл – щастливи сме, че Канада не е останала сляпа за Тео Ушев. Но пък в „Сляпата Вайша“, освен общочовешки истини, откриваме много от България… И нямаме предвид само произхода на авторите. В историята за Вайша сякаш е вградена, като в старите чешми от приказките ни, сянката на тукашната душа – с лявото си око, обърната към миналото (и кой с какво ни е виновен за това, което сме днес), с дясното – в бъдещето (кой ли ще ни спаси от това, което е днес?). Дали някога нещо ще ни събере очите?

Сигурни сме, че съвсем скоро, поне за 8 минути, „Сляпата Вайша“, Тео Ушев и Георги Господинов ще го направят. Затова по изключение от NoBlink! им намигаме, за късмет. С лявото око. 😉 Дясното го оставяме широко отворено, защото с него виждаме победителя Тео Ушев. А и тук вече всички научиха за таланта на Тео и това, убедени сме, е една голяма малка победа.

Успех, Тео!