Криминална загадка, включваща пътуване във времето и пространството през сънищата

Share on Facebook

Дълго време българският зрител бе възприел, че филмите родно производство се делят на два вида – дебилни комедии и измъчени драми.

Всичко останало просто попадаше в графата странни филми. За щастие, последните години това се промени и виждаме все по-голямо разнообразие от филми, което за щастие се оказва и търсено от зрителят. Предъвканите истории вече не са интересни на никого.

Филмът на Ани Китанова е труден да бъде определен жанрово. Това е криминален филм, включващ размиване между реалност и сън, минало, бъдеще и настояще. За интересуващия се от световно кино зрител тази идея не е кой знае колко иновативна. Той е виждал хора, опитващи се да променят миналото във филми като Терминатор, 12 маймуни, Завръщане в бъдещето. Смесицата между криминален филм и кошмар, които преминават в нещо съвсем различно, му e познатa от филмите на Дейвид Линч. Чрез останалите елементи пък ще си припомни други филми. За България обаче това е повече от смел ход. Филмът е една идея по-холивудски от останалите български продукции без това да е нещо лошо и без да бъде имитаторски. Черпейки опит от най-различни световни образци, Ани Китанова е съумяла да създаде нещо ново, при това с български привкус.

123

Какъв точно филм обаче е „Момичето от фара“ и за какво се разказва в него? Това е историята на осиновено от пазача на фара момче, което никога не е виждало майка си, защото тя е извършила самоубийство, скачайки от същия този фар. Или поне така се говори. Мистериозна жена се появява в съня на главния герой и той се впуска в приключение, непризнаващо границите на време и пространство, не просто за да научи истината, но и за да я промени. Повече няма да издавам, защото историята крие изненади на всяка крачка, а не искам да отнемам ни най-малко от удоволствието ви, докато гледате този филм.

1234

Макар по-скоро приключенски и увлекателен, филмът всъщност е повече от сериозен и задава въпроси за сложните връзки между нас самите. Актьорите те карат да повярваш, че тези герои наистина съществуват без дори да е ясно дали те са плод на фантазията на главния герой или не. Магическата атмосфера те поглъща още от първата минута. Смесицата между реализъм и фантазия е толкова силна, че дори фантастичното се превръща в реално. Природните закони във не съществуват, ние вярваме на логиката в света на филма. Екипът на NoBlink ви пожелаваме приятно гледане. #НеМигайте пред българското кино, защото изненадите ви дебнат на всеки ъгъл, особено в късометражното кино.

Пламен Маринов